7 tips om van "moeten" naar "willen" te bewegen en hierdoor meer energie, gemak en creativiteit in je dagelijks leven te creëren.

Laat mij beginnen met het stellen van een vraag:

 

Wil je deze blog nu lezen of of wil je liever iets ander doen op dit moment?

Neem even de tijd om te voelen wat je op dit moment waarlijk wilt……
 
In deze blog ga ik het hebben over MOETEN versus WILLEN en hoe je via de 7 tips die ik je ga geven van moeten naar willen kunt bewegen. Hierdoor zul je meer lichtheid, energie, gemak, speelsheid en creativiteit in je dagelijks leven gaan creëren.

Een van de oorzaken van stress, spanningsklachten en burn-out is het vele “moeten” dat we onszelf opleggen. Het is zowaar de gewoonste zaak van de wereld geworden.
De eerste vraag die we onszelf vaak stellen bij het wakker worden is: Wat moet ik vandaag ook alweer doen? We staan op en zijn volledig gefocust op onze agenda, verantwoordelijkheden en de to-do lijst. Deze focus zorgt ervoor dat we in een dagelijkse routine (sleur) terecht komen. Het afstrepen van de taken op onze to-do lijst wordt dan onze drijfveer en hoogste prioriteit. Het risico is dat we terwijl we de routine uitvoeren weinig tot geen plezier, voldoening en bezieling ervaren. Onze ziel is niet echt betrokken bij het uitvoeren van deze routines waardoor wat we doen vaak als leeg en onbezield aanvoelt. Herkenbaar?

Een andere vraag die ik je graag wil stellen is:

 

Hoe zou jouw dag eruit zien als je jezelf bij het opstaan de vraag zou stellen ‘wat WIL ik vandaag doen?’ 

Kun je een verschil voelen?

Begin 2017 kwam ik tot de realisatie dat mijn voornaamste motor nog steeds die van “ik moet” was, ook al wist ik beter. Gedreven door angst en verwachtingen. De angst voor afwijzing, de angst voor falen, de angst voor niet goed genoeg zijn, de angst voor te weinig tijd hebben, de angst voor schaarste, etc. Het moeten had het plezier, de creativiteit en speelsheid uit mijn werk en leven verbannen. Het was een pijnlijke realisatie, maar een o zo belangrijke. Dit inzicht heeft ervoor gezorgd dat ik stap voor stap een nieuwe beweging kon maken in de richting van mijn ware wensen, verlangens en mijn bezielde WIL.

Moeten is mijn inziens verbonden met het ego en met onze (beperkende) overtuigingen en angsten. Het roept weerstand en spanning op. Als iemand tegen je zegt dat je iets moet dan heb je vaak al geen zin meer. Wanneer we kiezen voor het moeten dan geven we eigenlijk onze autoriteit en kracht weg aan de angst of overtuiging. We volgen iets op waar we niet waarlijk achter staan. Als we er waarlijk achter hadden gestaan dan hadden we het wel gewild, toch?!

Willen is mijn inziens verbonden met een interne motivatie, met dat wat waarlijk bij je past, bij jouw wezen en wat “waar” is voor jou en wat waarlijk wil gebeuren in het moment. Het stroomt, roept energie op en plezier. Het voelt licht, makkelijk en je krijgt er meteen zin in. Het beginnen aan iets dat je wilt, gaat als vanzelf, hoewel bij moeten, “moet” je jezelf ertoe zetten, wat super veel energie kost.

Je lichaam is een zeer eerlijk en wijs kompas dat duidelijk aangeeft wanneer je iets vanuit willen of moeten doet. Wanneer je het doet vanuit willen, zullen je merken dat je ontspannen bent, positief, blij, energiek en betrokken. Bij moeten voel je je vaak zwaar, gespannen, moe, in een sleur en leeg. Niet raar dat je hierdoor uitgeblust raakt.

Als je lange tijd hebt geleefd met “moeten” als motor kan het soms lastig zijn om überhaupt een antwoord te voelen/vinden op de vraag : Wat wil ik? Als dit op jouw van toepassing is zou ik je allereerst willen uitnodigen de vraag “wat wil ik?” geregeld gedurende de dag aan jezelf te stellen. Als je niet direct een antwoord krijgt is dat helemaal niet erg. Door alleen al de vraag te stellen schep je de ruimte voor je hart om te gaan spreken. Uiteindelijk zul je de antwoorden gaan krijgen en voelen.

Hieronder deel ik graag 7 tips om meer “willen”, en dus energie, toe te laten in je leven en het pad van de minste weerstand te gaan volgen.

1 - Stem je af op je lichaam en neem oordeelloos de sensaties in je lichaam waar. Voel je spanning of ontspanning bij wat je aan het doen bent of hebt voorgenomen om te gaan doen?


2 - Let op je woorden wanneer je spreekt. Hoe vaak gebruik je het woord “moeten” of “ik moet”?
Laat deze woorden een reminder zijn dat je een keuze hebt en dat je jezelf naar willen kunt bewegen.


3 - Stel jezelf geregeld gedurende de (werk)dag de vraag: Wat wil ik (nu)?
Wanneer je klaar bent met een taak, neem een momentje om opnieuw in te voelen wat je nu wilt doen. En sta er niet van te kijken wanneer het iets is wat totaal niet in je “planning” past. Durf het te volgen in de wetenschap dat je to-do lijst in orde komt.


4 - Maak een lijst van de zaken die je “moet” doen vandaag en kies degene die je wilt doen in dit moment. Welke taak roept excitement op? Welke taak roept plezier, gemak en “daar heb ik nu zin in” op? En begin met die taak.


5 - Gun jezelf en sta jezelf toe om plezier te hebben in wat je doet. Soms komt het voor dat je echt iets moet doen omdat het echt niet anders kan. Gun jezelf dan om deze taak te doen op een manier dat je plezier brengt. Wat kun je veranderen aan de manier waarop je het doet, zodat je lichtheid, speelsheid en energie ervan krijgt?


6 - Roept iets weerstand op? Of ben je begonnen aan een taak en voel je opeens weerstand? Volg het pad van de minste weerstand. Kies iets anders om te doen. Er is een ander moment dat zich vanzelf zal aandienen waarop je er zin in hebt om hetgeen te doen waar je nu weerstand bij voelt.


7 - Laat de overtuiging dat je iets moet afmaken voordat je iets anders “mag” gaan doen los. Blijf in het moment aanwezig en voel je vrij om iets anders te gaan doen waar je op dat moment zin in hebt, dat wat je wilt doen. Keer terug naar de taak waar je mee bezig was zodra je er weer zin in hebt. En terwijl je innerlijke criticus waarschijnlijk zijn stem zal laten horen, alsmede je logica en rede, laat deze niet in de weg staan om het pad van de minste weerstand te volgen. Dit pad gaat voorbij de logica en lijdt juist daardoor tot vrijheid, lucht, creativiteit, gemak en plezier. Wees moedig en go for it! Alles komt goed:)

Succes! en wil je je ervaringen delen t.a.v. deze tips dan hoor ik graag van je!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Lieke (dinsdag, 22 mei 2018 11:28)

    Mooi Esther, herkenbaar!